Napelemparkok karbantartása

Az MSZ 1585 szabvány követelményeket határoz meg ezeknek a villamos berendezéseknek a biztonságos üzemeltetésére, illetve a villamos berendezésekkel, a villamos berendezéseken, vagy azok közelében végrehajtott munkavégzésre. A követelmények minden üzemviteli, munkavégzési és karbantartási folyamatra vonatkoznak. Ezek minden nem villamos üzemi munkára is vonatkoznak.

Területgondozás

Egy rendben tartott terület önmagában is szép, pláne ha még napelemek is vannak ott! A szépségnél azonban sokkal fontosabb, hogy az elburjánzó növényzet jelentősen ronthatja a termelésünket, hiszen már kisebb kórók árnyéka is leronthatja egy-egy sztring, és ezáltal a teljes rendszer termelését!

Napelemtisztítás

A napelemek felülete viszonylag jó öntisztuló képességgel rendelkezik. Azonban mindig vannak olyan tényezők, amik kiszámíthatatlanok, vagy akár előre láthatóak. Ilyenek lehetnek a már minden tavasszal rendszeressé váló afrikai homokot a légkörből kimosó esők, a napelemek közelében végzett építőipari, vagy mezőgazdasági munkálatok, a forgalom által felkavart por, vagy épp egy méhészet! Ezek fokozottan visszavetik a termelést, ha sokáig nem éri eső a napelemeket, márpedig nyáron ez akár több hétig is normális állapot. Rengeteg olyan szennyeződés van, amit ha nem takarítunk le, akkor az akár rá is „sülhet” a felületre, és így még a következő eső sem lesz elegendő az eltávolításához! Ha pedig a szennyeződés sokáig ott marad, az akár maradandó károsodást (ún. Hot Spot-ok kialakulását) is jelentheti!

Tartószerkezet

A napelemes rendszerek hosszú távú működése érdekében garantálni kell a napelemek stabil rögzítését, ezért a tartószerkezetet is ellenőrizni kell! A tartószerkezet ellenőrzését szemrevételezéssel kell kezdeni, hogy van-e bármi szemmel látható nyoma a napelemek elmozdulásának! Minden villamos szerkezet szemrevételezéses vizsgálatát – javasolt féléves időszaközönként – szakképzett személynek kell elvégeznie, és a mechanikai rögzítő szerkezetek ellenőrzése sem maradhat el! A szemrevételezés során különös figyelmet kell fordítani a felületvédelem vizsgálatára is! Ilyen sérülést okozhat az extrém időjáráson kívül akár az egyéb karbantartás (pl. fűnyírás) is! A vizsgálatnak ki kell terjednie a napelemekre, kötőelemekre, drótkötelekre, hegesztési varratokra!

Villamos kötések ellenőrzése

Minden villamos hálózatban elengedhetetlen a villamos kötések időszakos ellenőrzése! Ez különösen fontos olyan területeken, ahol a hőmérsékletingadozás szélsőséges értékeket ér el, illetve ahol a névleges terhelés valóban realizálódik. A napelemparkok esetében minnél nagyobb, és minél tovább tart a teljesítménycsúcs, annál boldogabb a tulajdonos, viszont annál indokoltabb a kötések ellenőrzése, hiszen a kötéspontokon nagy áram folyik át! Ha az állandó, és szélsőséges hőmérsékletváltozás miatt a csavarok meglazulnak, a kötés felülete csökken, azzal arányosan a melegedés mértéke négyzetesen növekszik!

Elég egy csavar lelazulását nem észrevenni, és idővel garantáltan füstbe mennek a terveink!

Hőkamerás vizsgálatok

Extra szolgáltatás a parkok hőkamerás ellenőrzése. Ezzel olyan nem látható hibákat, vagy hibákat megelőző eseményeket is észre lehet venni, amit szabad szemmel, vagy más műszerrel nem, vagy csak nagyon nehezen lehetne kiszűrni! A napelemek ellenőrzésekor a cellák mikrorepedéseinek kialakulásán túl, a bypass diódák működésén keresztül, a villamos kötéseken át, a kábelkeresztmetszetek, és a kötődobozok belselyében található kábelek üzemi hőmérsékletéig mindent meg lehet vele vizsgálni!

Időjárási esemény után

Nagyobb szél, gyors hőmérséklet-ingadozások, jégverés, vagy havazás után a napelemparkok DC kábeleinek elhelyezkedését, a napelemeket, azok tartószerkezetét a gyártói utasításoknak megfelelően, a kommunikációt, valamint a biztonságtechnikát ellenőrizni kell, különösen, ha az időjárási esemény villámlással is járt!